Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

O ekologického Oscara letos soutěží akvaponická farma i hra o záchraně planety

31. 05. 2023

"Dlouhodobě cítíme potřebu nejen představovat soutěžící a projekty, ale také vzdělávat veřejnost v oblasti ekologie a udržitelnosti. Právě forma ekofestivalu, kde se lidé dozvědí a vyzkouší řadu zajímavých věcí a zároveň tam představíme výsledky soutěže, nám přijde jako ideální spojení," řekla generální ředitelka společnosti E.ON v České republice Claudia Viohlová.

O hlasy lidí se bude ucházet akvaponická farma Rybí Zahrada, která využívá moderní způsob produkce rostlin. Ty si pomocí speciální technologie berou živiny přímo z vody, kde žijí ryby. Celý proces funguje v uzavřeném cyklu, ryby produkují živiny pro rostliny a ty jim zase čistí vodu. Podle pořadatelů ušetří v porovnání s běžným zemědělstvím až 95 procent vody, Rybí zahrada je zároveň jednou z největších akvaponických farem ve střední Evropě.

Ve strategické hře Beecarbonize o záchraně planety si lidé mohou vyzkoušet, jak se dokáží vyrovnat se změnami klimatu. Hra, kterou si lidé mohou zdarma zahrát na počítači i telefonu, byla vytvořena ve spolupráci s klimatickými experty z organizace Člověk v tísni.

Dalším soutěžícím je projekt revitalizace školy Českobrodská v Praze, který školu proměnil v uhlíkově a energeticky neutrální budovu. Energii v budově zajišťují solární panely, teplo tepelná čerpadla a škola hospodaří šetrně s vodou.

Mezi finalisty je i digitální odpadové tržiště Cyrkl, které pomáhá se zaváděním cirkulární ekonomiky do ekonomiky odpadového hospodářství firem napříč odvětvími, nebo cirkulární oblečení NIL. Divokou kartu zaměstnanců firmy E.ON získala síť energeticky soběstačných učeben Archimedes, která tak doplnila pět finalistů vybraných porotou.

E.ON vyhlašuje takzvaného ekologického Oscara už 15 let, stejně jako loni soutěží všechny projekty v jedné kategorii. Vítěz pak získá cenu 500.000 korun. Soutěž i jednotlivé projekty budou podporovat i letos slavné osobnosti, tváří letošního ročníku se stala herečka Veronika Khek Kubařová. Soutěž oceňuje projekty a inovativní nápady v oblasti životního prostředí a úspor energií. Vítěz české soutěže pak zastupuje Českou republiku na světovém finále.