Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Tepelné hospodářství Hradec Králové opět vyplatilo městu dividendu 15 mil. Kč

31. 05. 2023

Dividendy Tepelné hospodářství městu vyplácí pravidelně. Od roku 2020 výše dividendy činí 15 milionů korun, v roce 2019 firma městu poslala 18 milionů a v letech 2016 až 2018 to bylo ročně 17,65 milionu korun. Firma je podle Seidlera ekonomicky stabilní a i po výplatě dividend je schopná investovat do svého rozvoje a obnovy. "Letos plánujeme investice a opravy za přibližně 40 milionů korun bez daně," uvedl.

Loňský zisk 16,9 milionu korun byl meziročně nižší o 43 procent, předloni činil 29,4 milionu korun. Důvodem poklesu bylo podle Seidlera snížení prodeje tepla. "Lidé se snažili zejména loni v říjnu a v listopadu šetřit, topení spustili později než v minulých letech. Projevilo se i loňské teplejší počasí v hlavní topné sezoně," uvedl Seidler. Tržby společnosti loni klesly o pět procent na 524 milionů korun.

Na přelomu dubna a května Tepelné hospodářství začalo se stavbou páteřní teplovodní sítě v historickém centru města. Výše investice je asi 30 milionů korun bez DPH. Na dálkové teplo by se díky nové síti mohly ve středu města v budoucnu napojit desítky odběratelů, kteří zatím k topení používají především lokální plynové zdroje.

Rozšíření sítí dálkového tepla je podle Seidlera součástí strategie města k zajištění energetické bezpečnosti a stability dodávek tepla a energií. Radnice tím reaguje na nejistotu dodávek vyvolanou energetickou krizí a válkou na Ukrajině. Teplo, které městská společnost prodává, navíc patří k nelevnějším v Česku. Letos jeho cena vzrostla o 4,8 procenta na 640 korun za gigajoule.

Teplo Tepelné hospodářství, která má 42 zaměstnanců, nakupuje od uhelných Elektráren Opatovice (EOP) ze skupiny Daniela Křetínského. Podíl firmy na trhu s teplem v Hradci se odhaduje na 80 procent. Do některých lokalit ve městě dodávají teplo přímo i Elektrárny Opatovice a na trhu městské firmě konkurují.