Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Krajský úřad v Pardubicích zatím nerozhodl o emisích elektrárny Chvaletice

31. 05. 2023

"Dne 29. května bylo úřadu doručeno vyjádření účastníka řízení, ze kterého vyplynuly nové závažné skutečnosti, které je nutné před vydáním rozhodnutí zohlednit a detailně se s nimi seznámit. Úřad po posouzení vyjádření a nových skutečností ve věci rozhodne bez zbytečného odkladu," uvedl Barták. Elektrárna stále nezískala pravomocnou výjimku z emisních limitů pro oxidy dusíku a rtuť. Přísnější normy platí od srpna 2021.

Krajský úřad řízení o změně integrovaného povolení přerušil koncem února, začátkem května se k němu vrátil. V pátek 5. května úřad oznámil elektrárně pokračování v řízení prostřednictvím datové zprávy, písemnost byla doručena ve lhůtě deseti dnů. Elektrárna měla možnost se podle správního řádu ve lhůtě do 15 dnů od obdržení oznámení o pokračování řízení seznámit s podklady pro vydání rozhodnutí, tedy do 30. května.

Elektrárna o výjimku z emisí rtuti a oxidů dusíku usiluje několik let. Žádost podala na konci roku 2018, ale stále ji i kvůli odporu ekologických organizací nemá. V minulosti výjimku na šest let vydal krajský úřad v Olomouci a potvrdilo ministerstvo životního prostředí, pobočka Krajského soudu v Olomouci ji však zrušila. Provozovatel elektrárny proti rozhodnutí podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, ta však nemá odkladný účinek.

Chvaletická elektrárna v minulosti podstoupila nákladnou rekonstrukci. Aby dosáhla požadovaných emisních limitů pro rtuť a oxidy dusíku, musela by podle svého vyjádření investovat další vysoké částky, což je podle ní neúměrné poměrně malému snížení emisí. Chtěla proto na osm let zachovat dosavadní limity, původní výjimka umožňovala elektrárně vypouštět do ovzduší více rtuti a oxidů dusíku po dobu o dva roky kratší. Tvrdila, že pokud výjimku nezíská, bude muset výrobu ukončit, což by ohrozilo stabilitu energetické sítě. Za loňský rok elektrárna vykázala čistý zisk přes miliardu korun.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Společnost Severní energetická (Sev.en) elektrárnu koupila od společnosti ČEZ v roce 2013 za 4,12 miliardy korun. Vloni vyrobila rekordních 4,9 terawatthodiny (TWh) elektřiny.