Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

EIA pro těžbu štěrkopísku na Hodonínsku znovu platí, MŽP posuzuje prodloužení

31. 05. 2023

Podle ministerstva i podle právníků opětovné posuzování žádosti o prodloužení platnosti EIA dění kolem těžby významněji neovlivní. Další dění okolo povolení těžby štěrkopísku závisí na postupu Českého báňského úřadu (ČBÚ), jehož rozhodnutí o stanovení dobývacího prostoru letos v březnu zrušil Krajský soud v Brně. Proti rozsudku navíc podala firma České štěrkopísky, která plánuje na Hodonínsku těžbu, kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

"MŽP rozklad 19. května vyřídilo s tím, že unesení o neprodloužení platnosti stanoviska EIA pro nezákonnost zrušilo. Důsledek pro povolovací proces je takový, že stanovisko EIA je aktuálně platné a žádost o prodloužení platnosti stanoviska EIA nyní MŽP vyřizuje znovu. Nicméně pro povolovací proces těžby budou podstatné zejména nedávné závěry rozsudku Krajského soudu v Brně, kterým bylo zrušeno rozhodnutí Českého báňského úřadu (ČBÚ) o stanovení dobývacího prostoru," uvedla mluvčí ministerstva Lucie Ješátková.

Podle právníka Jana Slezáka z Frank Bold Advokáti ale s ohledem na rozsudek krajského soudu nemůže být platnost EIA prodloužena. "Rozhodnutí o zrušení neprodloužení závazného stanoviska EIA znamená, že bude ministerstvo životního prostředí znovu posuzovat žádost o jeho prodloužení. S ohledem na rozsudek Krajského soudu v Brně však podle nás k prodloužení fakticky dojít nemůže, protože závazné stanovisko EIA je nezákonné, neboť již od počátku vycházelo z nedostatečných podkladů," uvedl Slezák.

Soud zrušil rozhodnutí úřadu o stanovení dobývacího prostoru pro těžbu u Moravského Písku dvakrát. Vodovody a kanalizace i obce byly se žalobou úspěšné nejen letos, ale i v roce 2020. Stanovení dobývacího prostoru přitom neznamená povolení k těžbě. O té musí úřad rozhodnout v dalším řízení až poté, co bude platné rozhodnutí o stanovení dobývacího prostoru.

Spor o těžbu štěrkopísku se táhne několik let. Zdroj pitné vody Bzenec-komplex je na pomezí Moravského Písku na Hodonínsku v Jihomoravském kraji a Uherského Ostrohu na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji. Zásobuje vodou 140.000 lidí. Je to pátý největší zdroj v republice.