Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Ceny ropy mírně klesají, investoři zvažují dopad sankcí a statistiky z USA

18. 04. 2024

Kolem 17:30 SELČ cena severomořské roby Brent klesala o 0,24 procenta na 87,08 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI se prodávala za 82,68 dolaru za barel, byla tedy na zhruba stejné úrovni, jako v závěru předchozího dne.

Venezuela přišla o důležitou licenci Spojených států, která jí umožňovala vyvážet ropu na trhy po celém světě. To by mohlo mít dopad na prodej ropy a pohonných hmot. Sankce vůči Venezuele se vrátily ve stejnou chvíli, kdy Mexiko omezilo vývoz, což podle analytiků znamená, že USA vstupují do letní sezony s omezenými možnostmi dodávek těžké ropy.

USA rovněž oznámily sankce proti Íránu, ty se ale vyhnuly íránskému ropnému průmyslu. Írán je třetím největším producentem ropy v rámci ropného kartelu OPEC, upozornila agentura Reuters.

Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA se minulý týden nezměnil a zůstal nízký. To ukazuje, že trh práce, který je hlavním pohonem ekonomiky, je nadále silný, a odsunuje to vyhlídky na snížení úrokových sazeb v USA na září.

Zpráva amerického vládní úřadu pro energetické informace EIA ukázala, že zásoby ropy se v uplynulém týdnu zvýšily o 2,7 milionu barelů na 460 milionů barelů. To je téměř dvojnásobek očekávání analytiků, kteří v anketě agentury Reuters odhadovali zvýšení zásob o 1,4 milionu barelů. Zásoby rostly kvůli poklesu využití rafinerií v době, kdy se naopak zvyšuje zpracovávání ropy před hlavní letní poptávkou.

 

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů):

BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR
Londýn - ICE Brent červen 87,08 87,29
New York - NYMEX WTI květen 82,68 82,69

 

irl ank