Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Tesla snížila ceny na svých hlavních trzích, automobilce klesají prodeje

22. 04. 2024

"Ceny Tesly se musí často měnit, aby odpovídaly výrobě a poptávce," napsal na síti X šéf automobilky Elon Musk.

V Číně firma snížila základní cenu modernizovaného Modelu 3 o 14.000 jüanů (téměř 46.000 Kč) na 231.900 jüanů (zhruba 760.000 Kč). V USA výrobce snížil ceny vozů Model Y, Model X a Model S o 2000 dolarů (přibližně 47.500 Kč). Podle agentury Reuters ceny vozů dále klesly v mnoha dalších zemích Evropy, Blízkého východu a Afriky.

V České repubice podle webu fdrive Tesla plošně zlevnila jen Model 3, jehož startovní verze Standard Range RWD nyní vyjde na 1,003.990 Kč, tedy o 50.000 Kč méně. O stejnou částku poklesla i cena provedení Long Range AWD, tedy s pohonem všech kol, který nyní vyjde na 1,203.990 Kč. Tesla se tím podle webu stává historicky nejlevnější na českém trhu.

Společnost před více než rokem vyvolala cenovou válku výrobců elektromobilů tím, že na úkor ziskových marží agresivně snížila ceny. Minulý týden Tesla oznámila, že plánuje propustit více než deset procent svých zaměstnanců po celém světě. V pátek firma stáhla tisíce svých nových vozů Cybertruck kvůli bezpečnostním obavám.

Musk během víkendu uvedl, že odkládá plánovanou cestu do Indie, kde se měl setkat s premiérem Naréndrou Módím, kvůli "velmi těžkým závazkům společnosti Tesla". V souvislosti s jeho cestou se očekávala investice až tři miliardy dolarů do nového závodu v Indii, napsala dříve Reuters s odvoláním na zdroje.

Tesla oznámí výsledky hospodaření za letošní první čtvrtletí v úterý po uzavření amerického akciového trhu. Od počátku roku odepsaly akcie Tesly přes 40 procent.