Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Povodí Moravy pomůže obcím v okolí Plumlovské přehrady s nastavením čističek

29. 04. 2024

Plumlovská přehrada nedaleko Prostějova je oblíbenou rekreační oblastí. Po nákladném čištění dna a opravách byla znovu napouštěna od podzimu 2013. Na špatné kvalitě vody se zde podepisuje nejen sucho a nedostatek vody v přítocích, ale také absence kvalitního čištění odpadních vod. Čističky odpadních vod nyní provozuje jen pět z devíti obcí v okolí přehrady.

"Máme vzorové příklady například z povodí Brněnské přehrady, kde byl rovněž dlouho neutěšený stav, a s pomocí všech zainteresovaných se podařilo situaci výrazně zlepšit. I v případě Plumlovské přehrady máme několik možností, jak zajistit lepší kvalitu vody," uvedl Tůma. Povodí Moravy podle něj obcím například pomůže s volbou vhodného typu čističky odpadních vod a nastavením limitů na odtoku, které umožní kvalitní vodu v Plumlovské nádrži co nejdéle udržet.

Koncentrace fosforu v přítocích do Plumlovské přehrady už několik let snižují speciální zařízení, jejichž provoz například loni stál bezmála 321.000 korun. Srážedla fosforu odborníci dávkují v závislosti na přítocích a hodnotách jejich znečištění. "Kraj společně s obcemi každoročně přispívá na odstranění fosforu na přítocích do nádrže, aby tak co nejvíc prodloužili koupací sezonu. Bohužel, s postupující klimatickou změnou už tohle nestačí. Ve spolupráci s Povodím Moravy a obcemi proto chceme využít i další opatření, která kvalitu vody v plumlovské vodní nádrží zlepší, a to dlouhodobě," uvedl krajský radní pro životní prostředí Martin Šmída (Piráti).

V uplynulých letech Povodí Moravy provedlo několik technických opatření přímo na Plumlovské přehradě, přilehlém Podhradském rybníku a Bidelci. Na filtraci přitékající vody do nádrže se podílejí rostliny vysazené v sedimentační zdrži. Před zavedením těchto preventivních opatření byl zákaz koupání na vodním díle Plumlov vyhlašován již v červenci. Loni ho krajská hygienická stanice oznámila až v polovině srpna.