Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Bezradnost, nebo dobře utajený jaderný plán? Vláda musí brzy rozhodnout o budoucnosti ČEZ

30. 04. 2024

Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) i francouzská Electricité de France (EdF) předložily v termínu své nabídky na stavbu jednoho až čtyř nových jaderných bloků. První ji dodala už v pondělí, v tichosti a bez veřejné prezentace. Druhá v úterý, za účasti špiček EdF včetně viceprezidenta Vakise Ramanyho na velké veřejné prezentaci ve vrchním patře Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT s výhledem na Prahu. Francouzi i výběrem místa chtěli dát symbolicky najevo, že v jejich případě nejde jen o obří zakázku za stovky miliard korun, ale o širší atomové propojení s Českou republiku. Včetně průmyslu, výzkumu a školství. 

Elektrárenská společnost ČEZ, která je zadavatelem tendru, by do začátku léta měla nabídky vyhodnotit a předložit je vládě k definitivnímu rozhodnutí, kdo nakonec největší investici v dějinách České republiky získá. Je to velký a ambiciózní projekt, který je zároveň z mnoha stran zpochybňován. S argumenty, že všechny jaderné bloky, které se aktuálně v Evropě budují, tedy ve Finsku, Francii a Velké Británii, se proti původním plánům protahují o roky a prodražují o mnoho miliard. Zde všude staví právě francouzská EdF. Korejci aktuálně pracují na atomových blocích v Saúdské Arábii a se stavbou v Evropě s její extrémně tuhou regulací a byrokracií nemají zatím žádné zkušenosti.

Viceprezident Edf Ramany na otázku, proč máme věřit tomu, že v našem případě se stavba neprodraží a neprotáhne jako jinde, odpovídá, že nyní se bude stavět za úplně jiných podmínek. Protože se bude stavět ve velkém a Francie ve spolupráci s dalšími zeměmi a jejich průmyslem startuje nový program atomové renesance, kdy se peníze, lidé, čas i energie budou soustředit do tohoto byznysu. „Když v sedmdesátých letech stavěly desítky francouzských atomových bloků, nebyly problémy jako nyní, kdy se po Evropě staví pár bloků. Když děláte ve velkém a točí se kolem toho velká část ekonomiky a je to perspektivní program na řadu let, je to vždy mnohem rychlejší a levnější,“ řekl Ramany na prezentaci EdF. Naše bloky se tak jen přidají k dalším, které se chystají stavět Francie, Nizozemsko nebo Švédsko. Francouzský prezident Emmanuel Macron tvrdí, že jeho země aktuálně počítá se šestnácti novými bloky.