Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Produkce elektřiny z větru v USA se loni poprvé po 25 letech snížila

30. 04. 2024

Výkonnostní faktor, tedy poměr mezi skutečně vyrobenou elektřinou a maximální možnou kapacitou výroby, větrných elektráren klesl na osmileté minimum 33,5 procenta. Tento ukazatel vyjadřuje, jak efektivně elektrárna využívá svoji kapacitu k výrobě elektrické energie.

Větrná energie je důležitou součástí snahy o snížení emisí oxidu uhličitého. Údaje ale ukazují na nevýhody spoléhání se na nestabilní zdroje energie, které jsou závislé na počasí. Nízkou rychlost větru v loňském roce způsobil klimatický jev El Niňo, který má tendenci oslabovat pasátové větry. Opačný účinek má obvykle jev La Niňa, který převládal v roce 2022 a letos se má vrátit, uvedla agentura Bloomberg.

Kapacita větrných elektráren v USA se v posledních několika letech neustále zvyšovala. Na konci roku 2023 činila 147,5 GW, což byl více než trojnásobek ve srovnání s rokem 2010, kdy činila 47 GW. Až do loňského roku se stabilně zvyšovala i výroba elektřiny z větrných turbín, a to podobným tempem jako kapacita.

Podle údajů z roku 2022 měl hlavní podíl na výrobě elektřiny v USA zemní plyn, a to 39 procent. Uhelné elektrárny měly na výrobě elektřiny podíl 23 procent a jaderné 19 procent. Větrné elektrárny se na celkové výrobě podílely 11 procenty.