Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Fakulta elektrotechnická ZČU otevírá nový program zaměřený na elektromobilitu

30. 04. 2024

"Jsme si vědomi, že svět se mění, a chceme tuto změnu absolvovat s novou generací. Jedním z kroků je zavedení nového studijního programu Elektromobilita a inteligentní dopravní systémy až pro 60 studujících," řekl proděkan Roman Pechánek. Podle něj je v českém prostředí unikátní a není zaměřen jen na elektromobily. Bude mít tři specializace - elektromobilitu a moderní dopravu, konstrukci a design v e-mobilitě a plánování, modelování a řízení dopravy. Podílejí se na něm ještě fakulty strojní a aplikovaných věd.

Studenti získají znalosti od pohonů, napájení a nabíjení elektrických vozů přes jejich mechanickou konstrukci, aerodynamiku a bezpečnost až po modelování, optimalizaci a plánování MHD. Kvůli novému programu zakoupila FEL dvě osobní vozidla vybavená systémy umožňujícími autonomní provoz. "Studující se budou učit systémy ovládat, programovat je a řídit tak, aby byly bezpečné v provozu. Vozidla budou také vybavena systémem V2X umožňujícím komunikaci s okolím," řekl Pechánek.

Kromě e-mobility se FEL zaměřuje na řadu dalších moderních oblastí, jako je rozšířená a virtuální realita, stavba a využití dronů, obnovitelné zdroje energie, umělá inteligence, neuronové sítě a organické polovodiče. Fakulta také vyvíjí senzory do chytrých textilií pro záchranáře a nemocnice a je součástí týmu, který staví studentskou e-formuli.

"Zjednodušili jsme strukturu předmětů a programů bakalářského studia. Místo několika programů jsme pro uchazeče otevřeli jediný studijní program 'Elektrotechnika a informační technologie', který jim umožňuje sestavit si studijní plán podle vlastních zájmů pomocí volby předmětů," uvedl Pechánek. Od 1. do 5. ročníku mohou studenti pracovat na svých projektech a nápadech samostatně nebo pod vedením odborníků FEL. "Technické obory nejsou snadné, ale absolventi mají skutečnou možnost něco změnit. Třeba vyvinout nové udržitelné technologie nebo nové způsoby získávání či úspory energie. I díky tomu nemají problémy s uplatněním na trhu práce," řekl Michalík.

Vyučující FEL pravidelně navštěvují základní a střední školy a představují elektrotechniku jako perspektivní, zajímavý a dynamicky se rozvíjející obor. I díky tomu roste podíl studujících, kteří sami přicházejí s vlastními projekty a nápady, například ve studentských laboratořích "makerspace". Na FEL je 60 procent studujících z Plzeňského kraje, zbytek z Jihočeského, Karlovarského, Ústeckého, Libereckého kraje a z Prahy. Podíl studentek je sedm procent a chtějí ho zvyšovat, dodal Michalík.