Prozkoumejte všechny služby z energetického sektoru které nabízí platforma ENERGY-HUB

Zpět na novinky

Soud se dnes začne zabývat žalobou ČEZ na ČNB kvůli milionové pokutě

25. 04. 2024

Předmětem sporu, na který v minulém týdnu upozornil server Aktuálně.cz, je protinávrh ministerstva financí z června 2022 na zvýšení výnosu z jedné akcie o deset procent proti původnímu záměru ČEZ. Firma dostala návrh dva týdny před konáním valné hromady, dalších šest dní ho držela uvnitř podniku, přestože by taková informace mohla mít vliv na hodnotu akcií firmy. Centrální banka, která dohlíží na tuzemský finanční trh, za to společnosti ČEZ uložila pokutu milion korun.

Firma podle ČNB porušila evropské nařízení o zneužívání trhu. Trest padl i za porušení zákona o podnikání na kapitálovém trhu, protože firma o návrhu ministerstva financí neinformovala ani centrální banku, přestože tak měla učinit okamžitě. Šestidenní zpoždění při zveřejnění protinávrhu vysvětluje ČEZ tím, že k němu muselo přijmout stanovisko představenstvo v čele s generálním ředitelem.

Společnost ČEZ patří k největším energetickým firmám v Česku. Jejím většinovým akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií. Čistý zisk energetické skupiny ČEZ loni meziročně klesl o 63 procent na 29,6 miliardy korun.